De beste tomaten voor pastasaus

De tomaten zijn cruciaal voor de smaak van de elke pastasaus. Wat stellig misschien, maar wel waar: verkeerde tomaten = mislukte saus. Zelf tomatensaus maken van verse tomaten is leuk om te doen, maar levert in Nederland vaak wat teleurstellende resultaten op. Het is lastig om tomaten in Nederland te vinden die voldoende zon hebben gehad, dus zelfgemaakte tomatensaus wordt vaak te zuur. De beste resultaten krijg je met tomaten in blik, die – als ze goed zijn – op het juiste (rijpe) moment zijn geplukt en verwerkt. Probleem is alleen dat er enorm veel verschil zit in bliktomaten. De meesten zijn behoorlijk zuur met weinig (zoete) tomatensmaak, dus je moet goed weten wat je koopt. Lees altijd even de ingrediëntenlijst op het blik: goede geblikte tomaten bevatten alleen tomaten en geen toevoegingen als kruiden, suiker, zout, zuurteregelaren of oliën.

Om je een beetje op weg te helpen heb ik een groot aantal bliktomaten getest. Aangezien ze gepureerd worden voor de saus, heb ik voornamelijk gelet op de smaak, die moet – zonder toevoegingen – zoet zijn van zichzelf en echt naar tomaat smaken.

Mutti

Je kan dit merk bij mijn Albert Heijn in vijf soorten krijgen:

  • Mutti gepelde tomaten – €0,99
  • Mutti kers tomaten – €1,49
  • Mutti san marzano – €1,99
  • Mutti datterini – €1,49
  • Mutti filetti – €1,49
Eindoordeel: 7,0