Spaghetti bolognese recept in het kort

Dit spaghetti bolognese recept is voor 8 personen. Je kan hem halveren tot 4 personen, maar niet verder, want dan brandt je soffrito heel snel aan (doordat je te weinig ui aanbraadt).

Stap 1: Ingrediënten – lees hier alles over de ingrediënten

Voor de soffrito:

  • 750 gram schoongemaakte en fijn gesneden uien (5 à 6 grote uien).
  • 125 gram schoongemaakte en fijngesneden bleekselderij (2 middelgrote tot grote stengels).
  • 75 gram schoongemaakte en zeer(!) fijngesneden wortel (1 middelgrote winterwortel).
  • 10 gram schoongemaakte en geperste knoflook.
  • 150 ml extra vergine olijfolie.

Voor het gehakt:

  • 750 gram runder-/riblappen.
  • 250 gram spek- en/of hamlappen.
  • 50 ml extra vergine olijfolie.
  • 250 ml volle melk.
  • 200 ml goede wijn (optioneel).
  • 25 gram zout.
  • 3,5 gram zwarte vers gemalen peper.

Voor de tomatensaus:

  • 1.400 gram geblikte tomaten.

Voor de bouillon:

  • 250 gram runderschenkel met been voor het trekken van bouillon.

Kruiden:

  • 3,5 gram lavas(blaadjes).

Stap 2:. Maak de bouillon – lees hier alles over het maken van de bouillon

  • Zet de runderschenkel met been in 2 liter water koud(!) op. Het water moet koud zijn, omdat het vlees anders meteen dichtschroeit en de sappen er niet meer goed uit kunnen komen.
  • Breng het water langzaam tegen de kook aan.
  • Houd de bouillon 6 tot 12 uur tegen de kook aan. Laat hem daarbij indampen tot 750 ml (inclusief vlees).
  • Controleer of het vlees gaar is.
  • Verwijder het vlees. Haal de bouillon door een (passeer)doek en kook de bouillon verder in tot 250 ml. Laat hem rustig af koelen.

Stap 3: Maak de soffrito – lees hier alles over het maken van de soffrito

  • Schenk 150 ml olijfolie in een pan.
  • Uien 40 minuten fruiten. De uien moeten glazig worden, maar absoluut niet bruin!
  • Na 20 minuten bleekselderij erbij. Verder fruiten.
  • Na 30 minuten wortel en knoflook erbij. Nog 10 minuten fruiten.
  • Controleer na 40 minuten de papperigheid van de soffrito. Het is cruciaal dat de soffrito papperig is: door de uien helemaal zacht te maken komt de zoetheid van de ui naar boven die je in je saus wilt hebben.
  • Soffrito opsplitsen in 2 gelijke delen. De ene helft gaat in stap 3 gemengd worden met het gehakt, de andere helft in stap 4 met de tomatensaus.

Stap 4: Maak het gehakt – lees hier alles over het maken van het gehakt

  • Maak 1.000 gram gehakt door rundvlees en varkensvlees te combineren.
  • Mix het gehakt met 25 gram zout en 3,5 gram zwarte peper.
  • Giet 50 ml olijfolie in een grote pan (waar het vlees als een platte laag in past) en braadt het gehakt aan.
  • Zet het vuur laag.
  • Voeg de helft van de soffrito toe.
  • Doe de bouillon erbij.
  • Doe de melk erbij en laat nu de bouillon en de melk (langzaam!) verdampen, in circa 1,5 tot 2 uur.

Stap 5: Maak de tomatensaus – lees hier alles over het maken van de soffrito

  • De tomatensaus kan gelijktijdig met het gehakt worden opgezet in een aparte pan.
  • Mix de tomatensaus en de helft van de soffrito en houdt deze net als de pan met het gehakt ca. 1,5 tot 2 uur tegen de kook aan. Niet laten koken en niet indampen.

Stap 6: Laat de tijd zijn werk doen – lees hier waarom de tijd zo belangrijk is voor de saus

  • Doe het gehakt en de tomatensaus bij elkaar en laat het minimaal 3 uur heel zachtjes(!) inkoken.
  • Geen deksel op de pan doen, daar wordt de saus waterig van.
  • De juiste dikte: na uitzetten van vuur is de hoeveelheid saus circa 2,1 liter. Na afkoelen is de hoeveelheid 2 liter.

Een goede portie saus is 225 tot 250 gram per persoon, dus je kunt ongeveer 8 porties serveren.